Friday, September 4, 2009

Bulan Barakah, Kemenangan dan Tarbiyyah.

Assalamualaikum..
Alhamdulillah sudah lama menyepi, kini kembali lagi.. Selawat salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. dan semoga kita tergolong dalam kalangan orang yang beriman dan berjaya..

Istilah iman dan berjaya di sini telah lama di ketahui oleh setiap manusia. Iman bermaksud mengaku dengan lidah, membenarkan dengan hati dan beramal dengan anggota.
Orang yang beriman adlah orang Islam, sebaliknya orang Islam tidak semestinya beriman. Berjaya disini adalah kemenangan yang dicapai oleh mu'min dalam kehidupan mereka dimana mereka mengorbankan diri mereka untuk kepentingan agama dan kebahagiaan dihari akhirat. sebagaimana firman Allah dalam surah As-Saf ayat10-13. sila faham dan hayati maksudnya.

"Hai orang2 beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaaan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (yaitu)kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad dijalan Allah dengan segala harta kamu dan jiwa kamu.itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya. Nescaya Allah akan mengampuni daso-dosamu dan memasukkan kamu kedalam syurga yang mengalirdi bawahnya sungai- sungai dan memasukkan kamu ke tempat tinggal yang baik didalam syurga Adn.itulah keberuntungan yang besar. Dan (ada lagi)kurnia lain yang kamu sukai iaitu pertolangan dari Allah dan kemenangan yang dekat. Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang2 beriman."
61:10-13

oleh itu, persiapkan diri kta dengan bekalan yang sempurna dari sudut rohani dan jasmani. berbalik kepada tajuk kita kali ini, ana ingin sesekali mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK, Selamat berbuka puasa dan juga bersahur kepada pembaca sekalian. Puasa beerti menahan diri dari melakukan perkara2 yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Menahan diri kita beerti mengawal nafsu. ketika diri sibuk dengan nafsu makan dan tidur adalah terlebih baik jika kita melakukan perkara2 yang berfaedah dan meningkatkan pahala amalan kita di bulan yang mulia ini. Bulan puasa kan setahun sekali. Ana seru kepada diri ana terutamanya dan diri pembaca sekalian untuk menghayati bulan Ramadhan ini.

Daripada pemikiran dan pandangan ana, bulan Ramadhan boleh dikategorikan sebagai Bulan Barakah, Bulan Kemenangan dan Bulan Pentarbiyyahan. sesiapa yang kurang bersetuju dengan pandangan ana boleh kemukakan.

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan dari Allah. Kita adalah umat yang mulia dan bertuah kerana dijanjikan satu malam yang bersamaan dengan 1000 malam iaitu Lailatulqadr. adakah kita pernah bertemu denga malam ini?? pengalaman ana dengan bonda ana, pada satu pagi dalam pukul 2 atau 3, kami cuba keluar dari rumah untuk mencari petanda datangnya Lailatulqadr. kami memandang langit dan melihat satu cahaya yang cantik, bersinar dan seakan-akan pelangi di ufuk barat. alangkah cantiknya cahaya itu bilamana dikelilingi kegelapan pagi ibarat kain hitam yang koyak. kami menunaikan ibadah2 yang sepatutnya untuk memenuhi malam itu kerana kami yakin itulah Lailatulqadr. Keesokkannya bonda ana pergi belajar dan ustazah yang mengajar bonda ana memberitahu bahawa semalam adalah Lailatulqadr. Alhamdulillah gembira rasanya. InsyaAllah bulan ini kita kan bertemu dengan Lailatulqadr lagi..

Bulan ramadhan juga merupakan bulan kemenangan. memang betul kata2 sesetengah orang iaitu bulan Syawal adlah bulan kemenangan umat islam. tapi dari sudut jihad, umat Islam di zaman Rasulullah, Sahabat dan Tabi'in telah mencapai kemenangan dalam peperangan yang telah dilancarkan. sebgaimana Fathul Makkah, perang Badar(kalau x silap ana) dan lain2 peperangan. kejayaan ini dicapai dari faktor keimanan dan ketaqwaan Sahabat juga pertolongan Allah di bulan Ramadhan. Anda boleh baca buku Peperangan Rasulullah S.A.W. yang dikarang oleh Ustaz Riduan.

seterusnya, Bulan Ramadhan ialah bulan Tarbiyyah. Tarbiyyah terbahagi kepada 7 iaitu Ruhiyyah, Jasadiyyah, 'Aqliyyah, Jihadiyyah, Imaniyyah, Akhlakiyyah dan 'Ilmiyyah. ada yang menambah Ijtima'iyyah. dalam kita berpuasa, kita melatih diri kta menahan nafsu(Imaniyyah), memperbanyakkan amal soleh(Ruhiyyah),meningkatkan ilmu pengetahuan('Ilmiyyah), menjaga akhlak(Akhlakiyyah), mengawal minda dan mencetuskan pemikiran yang berguna untuk kebaikan Islam('Aqliyyah), mengejarkan kerja2 yang berfaedah seperti menolong ibubapa(Jasadiyyah) dan berjihad menentang pemimpin zalim bagi pendokong agama Allah(Jihadiyyah). bagi sesetengah golongan, tarbiyyah amat penting untuk diri mereka, tarbiyyah mengajar mereka kehidupan Rasulullah dan Sahabat dan cara untuk menghubungkan rasa cinta kepada Allah..
Secara ringkasnya, marilah kita ambil apa yang wajar kita ambil. Beramal, berIman dan berJihad merupakan cara untuk seseorng itu berjaya duniawi dan ukhrawi.
Akhir kalam, SELAMAT BERPUASA.
Wallahualam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...