Tuesday, July 5, 2011

pesanan IBUKU..

[1]. Keluarga aku bukan lah dari keturunan yang banyak harta, tapi kami dikenali dikampung kami sebagai keturunan yang sentiasa peramah dan baik hati. Dari dulu lagi kami dah merasai nikmat hidup susah. Dan ada dari keluarga kami yang hidup senang dahulu, susah kemudian. Kami bersyukur dengan apa kurniaan Allah.

[2]. Ibuku seorang yang cintakan Ilmu agama. Selalu membawa kitab, dan membuat kuih untuk berniaga. Inilah yang dapat membesarkan aku dari sekecil tapak tangan hingga ke sebesar tong sampah.. hahahaha.. Apa2 pun terima kasih IBUBAPA ku..[3]. Mereka selalu berpesan terutamanya ibuku. Inilah antara pesanannya:
  1. Jangan memilih kerja, cari kerja yang bersesuaian dengan sijil jika ada. Kalau tiada, carilah kerja apa2 pun asalkan HALAL.
  2. Jaga permakanan. Jangan perbanyakkan makan makanan di gerai2. Kerana takut dengan syubhah kecuali terpaksa.
  3. Jaga solat. Jangan lewatkan nya. Kalau boleh, mak lagi suka kamu ke masjid.
  4. Walaupun kamu bakal bergelar engineer, belajar lah ilmu agama, kalau boleh sekurang2nya jadilah Imam di kampung.
  5. Jaga keluarga kita, kerana kita bersikap baik kepada orang ramai tapi kita sering dikhianat oleh mereka. Jadi bersabarlah.
  6. Jangan sibuk nak kumpul duit byk2. Daftar dan belajar haji dulu, agar kelak tidak disoal Allah.
  7. Jangan gatal nak berkahwin. Belajar ilmu agama biar cukup dulu, tanggung mak ayah dulu baru tanggung anak orang. (nilah isu yang sentiasa dikeluarkan kat umah.. hehehe)
  8. Banyakkan mengaji Al-Quran dan Zikir, jangan asyik dengar lagu yang mengarut je.
  9. Terlibatlah dalam kerja dakwah kepada orang kampung.
  10. Latihlah diri untuk sentiasa berqiyamulail..
[4]. Nilah nasihat ibuku. Sentiasa ku ingat. Kerana, hidup akan jadi lebih berkat kalu kita sentiasa patuh dengan nasihat ibu. Allah juga lebih sayang. I LOVE U, MOM!!!!!!! Wallahualam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...